Abgelegenheit

Fairchild

VH16-151-0019
mustanruunikko (Ee/Aa) baijerinhevostamma 169cm
om. VRL-13320, maahantuoja München Dressage
28.09.2016 (8v)
koulupainotus, GP


© MK

Fairchild, Reilu Reppana, Kidi, Muksu, Keiju. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. "Rakas" -statuksestaan huolimatta on Reppana aikamoinen tamma. Sen ego ei meinaa mahtua satoja karsioita suureen talliimme, ei edes sen ollessa muuten tyhjillään. Laitumellekaan tamman kanssa ei kannata muita tunkea - kaikki samalle laitumelle suunnitellut hevoset ovat pysähtyneet viimeistään muutaman metrin laitumen aitojen sisäpuolelle päästessään - ne ovat törmänneet meidän pikku Reppanan egoon.

Ratsastajan kanssa mustanpuhuva tamma on viihdyttävimmillään. Ratsastajalta vaaditaan ties mitä, eikä kovin monella ole asiaa tamman selkään. Monet puhuvat, että tammojen kanssa tulee neuvotella, ei komentaa. Tämä ei kuitenkaan päde ainakaan tämän neidin kohdalla. Uskallakin lähteä neuvottelupöytään sen kanssa! Se pitää jo pelkkää ehdotusta loukkaavana. Mutta älä myöskään komenna sitä - siitä seuraa vielä vähemmän mitään hyvää.

Anna tamman tehdä itse aloite. Vähän niin kuin aloittaisit seurustelua, right? Jos tamma tekee aloitteen, lähde mukaan empimättä - jos olet kiinnostunut. Tämäkin kuten seurustellessa. Ehkä kaikista helpointa olisikin puhua Reppanalla ratsastamisesta samoin kuin seurustelemisesta. Lähennytte vähitellen, kunhan muistat olla tammalle ystävällinen ja olla kyseenalaistamatta sen tekoja. Vähitellen voit alkaa jopa näyttämään sille hieman suuntaa: tehtäisiinkö me vaikka laukkapiruetti tossa? Alkuun oletkin saattanut tuntea tamman kanssa olevasi tossun alla - niin kuin olet ollutkin -, mutta vähitellen voit alkaa kertoa tahtoasi tammalle useammin ja useammin. Muista, kerro toiveesi, älä pyydää Reppanaa tekemään mitään.

Kuten jokaisessa parisuhteessa, tulee sinulla olemaan myös vastoinkäymisiä Reppanan kanssa. Tällöin kannattaa palata tossun alle, jos olet jo uskaltautunut sieltä pois. Älä leppyttele tammaa herkuilla - se ottaa ne loukkauksena. Ethän sinäkään haluaisi, että hyvityksenä riidasta puolisosi yrittäisi lihottaa sinua! Sinun onkin parasta mennä nurkkaan häpeämään ja odoittaa, että tamma on rauhoittunut. Sen jälkeen voit vähitellen alkaa lähestymään neitiä uudelleen. Älä ole kuitenkaan liian nopea liikkeissäsi - jokaisen riidan myötä suhde ottaa ymmärrettävästi takapakkia. Kun teet kaiken Reppanan ehdoilla, kaikki saattaa olla hyvin.

i. Fernandino
ii. Filipino
ie. Cesina
e. Red Card
ei. Footbal Fanatic
ee. Rihanna

i. Fernandino oli komea kouluori. Ori periytyi kuuluisista linjoista, vaikka se ei itse kovin isoja luokkia kilpaillutkaan. Hyväluonteinen ja miellyttävä se kuitenkin oli, joten se pääsi tekemään uraa opetusmestarina toimittuaan ensin erään kansallisen tason kilpailijan kakkoshevosena. Ori vei useita junioreja menestyksen tielle, muutama heistä tekee yhä uraa kilparatsastajana.

ii. Filipino oli kansainvälisten luokkien iso stara. Yli 180 senttiä korkea ori oli koostaan huolimatta kevyt ratsastaa, ja sen liikkeet olivat ilmavat – jos ison orin näyttävissä liikkeissä osasi istua. Ori kilpaili World Cup –tasolla tehden pitkän uran. Se jopa voitti kahteen kertaan Cupin kokonaiskilpailun japanilaisen ratsastajansa kanssa. Luonteeltaan ori ei ollut kaikista helpoimmasta päästä, mutta johdonmukaisella ja ammattitaitoisella käsittelyllä se ei ollut ongelma.

ie. Cesina oli tamma, jonka suku ei jäänyt kakkoseksi kenellekään muulle. Aikansa huippuperiyttäjistä polveutunut siitostamma ei elämällään muuta tehnyt kuin saanut varsoja – upeiden geenien säilyminen haluttiin varmistaa. Tamman varsoista muutama pääsi huipulle. Suurin osa ystävällisen ja ihmisrakkaan tamman jälkeläisistä päätyi kuitenkin ulkomaille, osa isompiin ja osa pienempiin luokkiin.

e. Red Card teki siitosuransa ohella uraa pienten luokkien rusettihaina. Pääasiassa tamman kotitallin omistajan pienten tyttärien kanssa kilpailuja kiertäneellä tammalla olisi varmasti ollut mahdollisuuksia myös isompiin luokkiin. Siitostammaksi se oli kuitenkin hankittu, ja pienet kilpailut olivat vain oheistoimintaa ja lasten viihdyttämistä. Tamma jätti yhteensä 10 jälkeläistä, joista kolme ylsi kilpailemaan kansainväliselle tasolle.

ei. Football Fanatic oli kuuluisampi hankalasta luonteestaan kuin kilpasuorituksistaan. Vaikka ori palkittiin oritesteissä ensimmäisellä palkinnolla ja se voitti kouluratsastuksessa Saksan mestaruuden, koko Saksa puhui siitä ”sinä hirviöhevosena”. Ori oli mennyt nuoruudessaan potkaisemaan suutuspäissään kavion hoitajansa selkään ja onnistunut halvaannuttamaan tämän. Myöhemmin se toimi ratsastajansa kanssa yhteen hyvin eivätkä yhtä vakavat tempaukset toistuneet, mutta ori oli ikuisesti leimattu siitä – kilpailuissa punainen rusetti sen hännässä ja pyyntö siitä, että orille ei palkintojenjaossa kiinnitettäisi ruusuketta puhuivat puolestaan.

ee. Rihanna syntyi Saksassa, mutta myytiin heti vieroituksen jälkeen Yhdysvaltoihin. Tamma loi Yhdysvalloissa menestyksekästä kilparatsun uraa aina 10-vuotiaaksi saakka. Silloin tamma sai maastoillessa tapahtuneessa onnettomuudessaan vakavan vamman hankositeeseensä, ja sen kilparatsun ora päättyi siihen. Tamman omistajan ollessa kiinnostunut vain kilpahevosista tarjosi hän Rihannaa liisaukseen tamman kotisiittolalle Saksaan. Yhden varsan ajaksi sovittu liisaus venyi ensin kahteen varsaan, sitten kolmeen, ja lopulta vanha omistaja myi tamman takaisin kasvattajalleen vain nimellisellä summalla.

18.10.2017 bay-o Genheit Morgenstern
26.01.2017 bay-o Genheit Inferno

Ominaisuuspisteet
ERJ 2899.94p (vt 6) KRJ 6629.77p (vt 11)
KERJ 0p (vt 0) VVJ 2899.94p (vt 6)

13.01.2017 kouluvalmennus (kirjoittanut Veera Ruusula)
Hymähdin hieman upean näköisen tamman lempinimelle, Reppana. Olin saapunut pitkän tauon jälkeen taas valmentamaan Miiviä ja hänen upeita hevosiansa Abgelegnheitin talleille. Miivi kertoi ratsukon ongelmaksi tamman yliherkkyyden ja kireyden, jota näkyi etenkin ravityöskentelyssä.

”Istu Miivi tiivimmin satulaan ja jalka pysyy hiljaa vierellä, nyt se naputtaa kokoajan Reppanan kylkiin”, moitin ratsukkoa. Olin laittanut Miivin ratsastamaan suurella koko rata leikkaa -kahdeksikolla ravisiirtymiä, jossa halusin nähdä selkeät tempon vaihtelut. Reppanan herkkyys tuli heti esiin ja lähdin työstämään ratsukkoa eteenpäin. Miivin tiivistäessä omaa istuntaansa ja hölläämällä vähän ohjasta, alkoi tamma muuttumaan ratsastajansa alla kevyemmäksi ja rauhallisemmaksi. Reppanalla oli rytmikäs ravi, mutta tahtirikkoja tuli herkästi. Toistojen jälkeen homma lähti sujumaan ja siirryimme harjoittelemaan laukanvaihtoja joka askeleella. Laukka oli selvästi vahvempi askellaji tammalle, ja sen työstäminen kävi tänään helpommin vaikka löysinkin korjattavia asioita. Niihin ei tosin tässä valmennuksessa jäänyt aikaa, joten ehkä palaan vielä valmentamaan Miiviä ja Reppanaa tällä saralla.

13.02.2017 kouluvalmennus (kirjoittanut Saila)
Olin saapunut valmentamaan Miiviä ja hänen upeaa koulutammaansa Reppanaa. Tamma oli korkealle koulutettu ja sen näki jo alkuverryttelyssä. Päätimme keskittyä tänään erityisesti laukkatyöskentelyyn, mikä välillä oli tuottanut ratsukolle hieman päänvaivaa.

Käskin ratsukon aloittaa tekemällä kahdeksikkoa laukassa. Väliin vaihto aina keskellä ja välillä vastalaukassa seuraavakin ympyrä. Reppana oli hyvin kuulolla. Korjailin hieman Miivin apujen käyttöä ja kehotin valmistelemaan tammaa paremmin vaihtoihin, nyt se oli hieman hätiköityä vaikka Reppana työnsä tekikin. Kun ympyrällä alkoi sujua, siirryimme halkaisijalle, missä oli tarkoitus keskittyä laukanvaihtoihin joka askeleella. Aloitimme kuitenkin vaihdot vain joka toisella, missä Reppanalla ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Pian lisäsimme vaihdot jokaiselle askeleelle ja jouduin taas muistuttamaan Miiviä valmistelun tärkeydestä. Pian alkoi kuitenkin sujua, eikä rikkoja enää tullut lainkaan. Onnistuneeseen suoritukseen oli hyvä lopettaa, niinpä kehotin ratsukon tekemään loppuverryttelyjä kevyessä ravissa.

19.03.2017 (kirjoittanut omistaja)
Aina kaikki ei mennyt helpoimman kautta, totesin puistellessani hiekkoja housuistani. Olin juuri tehnyt näyttävän ilmalennon alas hevosen selästä. Tähän asti vuotta oltiin päästy, ennen kuin tulin alas hevosenselästä vähemmän tyylikkäästi myös sileällä. Eniten asiassa ärsytti se, että hevosen piti olla vielä Reppana, sen tamman kanssa ei uudelleen selkään noustessa tulisi työskentelystä enää yhtään mitään loppupäivänä. Tämän takia totesinkin, että en edes yrittäisi nousta takaisin hevosen selkään, tamma saisi napata tästä päivästä voiton itselleen. Ihan sama, vaikka minullekin oli pienestä pitäen opetettu, että selästä lentäessä on kaksi vaihtoehtoa, sairaala tai satula. Näin kypsemmällä iällä onneksi ymmärsi jo lopettaa leikin kesken, Reppanaa ei vain yksinkertaisesti pystynyt ratsastamaan sen jälkeen, kun se oli saanut jonkun heitettyä selästä pois. Tai sen kanssa tulisi osata lopettaa jo siinä vaiheessa, kun se rupeaa vesittämään ratsastajalle ärtymystään, ei se ikinä johda mihinkään muuhun kuin putoamiseen, niin taitava heittämään ratsastajan pois selästään tamma on.

Talutin tamman yli maneesista sen kävellen perässäni tuima ilme hevosensilmissään. Huolsin sen hyvin ripeästi tallissa, pitkävihaista sorttia oleva tamma luimi minulle, eikä sen kanssa muutenkaan pidempiä hoitotuokioita kannata pitää, jos on valmiiksi ärsyyntynyt. Hoitaminen oli nimittäin usein rasittavaa, vaikka niin Reppana kuin itsekin olisi hyvällä tuulella sen aloittaessa. Kellon ollessa vasta niin vähän saatuani tamman valmiiksi marssitin sen takaisin sen tarhaan. Se ehtisi ulkoilla vielä useamman tunnin, nyt kun ratsastus oli jäänyt tyngäksi, eikä sille ollut sen kummempia hoitotoimenpiteitä pitänyt tehdä ratsastelujen jälkeen.

23.04.2017 kouluvalmennus (kirjoittanut Oona)
Mustanruunikko hevostamma ravaili ulkokentällä saapuessani paikalle. Pieni tihkusade varjosti ilmaa, mutta ratsastajan kanssa päädyimme pysymään ulkona, sillä kentän pohja oli miltei loistavassa kunnossa. Ratsukko sai alkuun suorittaa voltti kahdeksikkoa edessäni, jotta Reppana saataisiin hyvin ulko-ohjan tuelle, sillä valmennuksessa oli tarkoitus päästä työstämään sulkutaivutuksia, jossa ulkoavut olisivat tärkeässä asemassa. Näin heti ettei tamma ollut helpoin hevonen ratsastaa, sillä säännöllisin väliajoin Reppana nakkasi niskojaan ylös ja ilmoitti selvällä elekielellä ratsastajalle “haista p*ska kaksijalkainen ei tämä näin mene”. Pienistä ristiriidoista huolimatta tamma lopulta myöntyi ratsastajan avuille ja tehtävä alkoi sujumaan. Ratsukko siirtyi raviin ja hetken lämmittelyjen jälkeen aloitimme tekemään loivia sulkutaivutuksia siksakiin. Reppana liikkui rennosti, takaosa hyvin allaan ja ratsastajan pyynnöstä lähti suorittamaan tehtävää. Uralta poistuminen onnistui paremmin kuin sinne palaaminen, mutta ratsastaja sai hyvin tamman pidettyä ruodussa, vaikkei tämä aina ilmaissut olevansa täysin tyytyväinen siihen mitä selässä istuva puuhasi.

Laukkaa ottaessa odotin haasteita, niitä myös tuli. Ratsastajan nostaessa laukan, ilmoitti Reppana selvästi ettei nyt ole oikea aika. Pyysin ratsastajaa ottamaan useamman noston, jotta meno saatiin näyttämään nätiltä minuun silmääni. Homma saatiin jälleen kasaan ja sulkutaivutusten tekeminen pystyttiin aloittamaan. Sulkua tultiin uralta keskihalkaisijalle, jossa tehtiin vaihto ja jatkettiin sulku takaisin uralle. Uralla pääty jatkettiin vastalaukassa, minkä jälkeen tehtiin jälleen laukanvaihto. Yllätyin positiivisesti kun sulut onnistuivat ensi yrittämältä hyvin. Vaihdossa ratsukolla oli hieman erimielisyyksiä vaihdon kohdasta, mutta tehtävä onnistui kuitenkin, eikä meno näyttänyt lainkaan hullummalta. Tehtävä suoritettiin molempiin suuntiin, minkä jälkeen ratsukko alkoi suorittaa loppuverryttelyjä itsenäisesti.

Ulkoasu © M Layouts