Joulukuun kuudes päivä

Suomi sata vuotta

Tämä joulukalenteri on ylläpitäjän virtuaalitallien yhteistyössä toteuttama piristys pimeimmän vuodenajan keskellä. Vain yksi näistä virtuaalitalleista sijaitsee Suomessa, mutta siitä huolimatta tallit ovat hyvin vahvasti Suomeen sidottuja. Miksi näin on? Miksi olen halunnut tuoda suurimmalla osalla talleistani suomalaisuuden esille? Eihän se ole realistista, että joka paikasta löytyy joku puolisuomalainen tai suomalaissyntyinen, eikä amerikkalaiselta puoliveritallilta varmasti löydy puolentusinaa suomalaista puoliveristä. Tähän on yksi vastaus: Olen suomalainen, ja ylpeä siitä. Onhan Suomi nyt vain yksinkertaisesti yksi maailman parhaista maista asua. Onneksi olen syntynyt tänne, enkä minneen muualle. Ja ajatelkaa, miten ihana virtuaalihevoskulttuuri Suomessa on verrattuna muihin maihin!

Tämä kalenteriluukku käsittelee tallieni suhdetta Suomeen. Ulkomailla sijaitsevilla talleilla on lähes aina vähintään joku sidos tänne Pohjolan perukoille. En ole aikaisemmin pysähtynyt ajattelemaan tätä säännönmukaisuutena, en ole oikeastaan ikinä ajatellut, että kotimaa voisi erottua näin selkeästi virtuaalihevosten kanssa touhutessa. En ole oikeastaan koskaan ajatellut, että Suomella olisi jotakin merkitystä minulle, olen aina rakastanut ulkomailla liikkumista ja menettänyt sydämeni täysin Tukholmalle ja Lontoolle. Näin virtuaalitallejani tarkastellessa kuitenkin huomaan, että myös sillä Suomella on merkitystä.

Syrjän Ratsutalli on virtuaalitalleistani ainoa, joka sijaitsee Suomessa. Sen sijainti on nimen mukaisesti todella syrjässä. Tallin sijainnin ja ympäristön olen miettinyt oman kotikuntani kautta, vaikka ehkä vähän liioitellen, enkä kyllä asu rannikolla Helsingistä länteenkään. Tämä sijainti kuitenkin palveli tallia parhaiten, ja tiedän tasan tarkkaan millainen virtuaalinen Syrjälän kunta on. Syrjäinen sijainti teoriassa hyvien kulkuyhteyksien varrella, mutta käytännössä surkeat, pitkät välimatkat kunnan sisällä, paljon metsää ja peltoa. Siitä on Syrjä tehty.

Tritium Sporthorses on suomalaisnaisen American Dream. Tallia pyörittää elovenatyttö Emma Virta yhdessä amerikkalaismiehensä, tosin muualla toissa käyvän, Jonathan Davisin kanssa. Tämä talli on se, joka sisältää yhden talleillani toistuvista säännönmukaisuuksista: rikkaan ulkomaalaismiehen. Emma on aikoinaan muuttanut Suomesta Yhdysvaltoihin, ja päätynyt Jonathanin isän laukkatallille töihin. Romanssin myötä pariskunnan matka on kääntynyt kohti Marylandia, jossa Tritium sijaitseekin. Emma kuvastaa rauhallista ja järkevää suomalaista, joka on saanut toteutettua sen, miksi on maailmalle lähtenytkin: nyt hänellä on kotipihassaan huipputason koulupuoliverisiä kasvattava talli. Miksi Emma on suomalainen? Tämä ajatus ei tullut mieleeni hahmoa luodessa, naisesta tuli vain yksinkertaisesti suomalainen, koska se tuli mieleeni tallin esittelyä kirjoittaessa. Kai se on se American Dreamin tavoittelu, jota suomalaiset tekivät silloin 1900-luvun alussa. Emma kuvaa tämän unelman onnistumista, kai heijastaa sen siihen, että meidänkin suvustamme lähti useampi henkilö Yhdysvaltoihin, ja päätyi ihan hyvään asemaan. Näin syvälliset ajatukset eivät kuitenkaan olleet mielessäni hahmoa luodessa.

Dashner Stables on Iso-Britannian maaseudulle sijoittuva puoliverinen sekasikiosiittola, jota pyörittää Dashnerin alueen nuori kreivi Sebastian Dashner. Sebastianin äiti on suomalainen, isä kreivi, ja vanhemmat murhattiin pojan ollessa vasta vauva. Iso-Britannian osuus tässä tarinassa on selvä, rakastan sitä tuulahdusta, jonka monarkia ja vanhat aatelisarvot tuovat tullessaa, samoin orpo ja rikas -tarinaa sekä Sebastianin muita luonteenpiirteitä saattavat selittää kiinnostukseni Batman-sarjakuvia kohtaan, mutta suomalaisuuden roolia tässä en ole koskaan ymmärtänyt. Ehkä vain pidän siitä, että pitäjä on suomalainen, koska kuten aiemmin sanottu, onhan Suomi vain niin pirun siisti maa.